«Οι νέες/νέοι Ρομά συνομιλούν με τη νεολαία»

 ROMA 1

Στις 15/6/22  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η υπάλληλος Όλγα Παυλίδου, καθηγήτρια αγγλικών, από το Τμήμα Δ΄ Περιφερειακών Δράσεων της ΓΓΕΕΚΔΒΜ&Ν του ΥΠΑΙΘ με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι νέες/νέοι Ρομά συνομιλούν με τη νεολαία» με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Τσιτιρίδη «Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης». Στον χώρο του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης προσήλθαν 50 άτομα, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων, φοιτήτριες/φοιτητές, νέες και νέοι.Ενδεικτικά αναφέρουμε  Πατέρας Αθηναγόρας ιδρυτής του ΦΑΡΟΥ του Κόσμου, Μάριος Σαπουντζάκης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Μανιάκας Συντονιστής Εκπ. έργου Αγγλικής του 1ου ΠΕΚΕΣ, Γ. Βιόπουλος Δ/ντής του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, Θωμάς Κοροβίνης συγγραφέας-φιλόλογος. 

Την εκδήλωση εκ μέρους της Υπηρεσίας χαιρέτισε η Προϊσταμένη του Τμήματος Α΄ Τεκμηρίωσης κ. Αθ. Πανταζή. Τον λόγο πήραν η Όλια Παναγιωτοπούλου, επικεφαλής του EUROPE DIRECT KEDITH Θεσ/νίκης, η οποία αναφέρθηκε στο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τους Ρομά. Στη συνέχεια η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη παρουσίασε το βιβλίο. Ο λόγος δόθηκε στους νέους Ρομά  Ειρ. Ράπου,  Σ. Γιουβάνη και Π. Σελίμ οι οποίοι εξέθεσαν τα προβλήματα των νέων Ελλήνων Ρομά. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.