Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ

mathiteia logo 3 10 2023

Γενικά

Το πρόγραμμα του Μεταλυκειακού έτους - Τάξη Μαθητείας αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Η περίοδος παροχής των εργαστηριακών μαθημάτων δύναται να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου, ενώ η περίοδος μάθησης στον εργασιακό χώρο δύναται να πραγματοποιείται από 1η Οκτωβρίου έως την 31η Αυγούστου εκάστου έτους. Το πρόγραμμα θεωρείται ολοκληρωμένο με τη συμπλήρωση των ωρών του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας και των ημερών μάθησης στον εργασιακό χώρο όπως αυτά καθορίζονται στον Οδηγό Κατάρτισης κάθε ειδικότητας. Η κατανομή μεταξύ εργαστηριακού μαθήματος και προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο καθορίζεται στον Οδηγό Κατάρτισης κάθε ειδικότητας. Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευόμενων ορίζεται στο ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι μαθητευόμενοι, κατά το διάστημα του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο», δικαιούνται 12 ημέρες Κανονική Άδεια και υπάγονται στην ασφάλιση τόσο του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος, όσο και του κλάδου παροχών ασθένειας σε χρήμα. Ο δε χρόνος ασφάλισής είναι συντάξιμος, διότι καταβάλλονται εισφορές για τους αντίστοιχους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από την επιτυχή συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης αναβαθμίζουν το πτυχίο τους σε επίπεδο 5.

Πώς είναι οργανωμένο το Σύστημα Μαθητείας;

Οι μαθητευόμενοι παρακολουθούν μαθήματα στο Εργαστηριακό Κέντρο ή στο Σχολικό Εργαστήριο του ΕΠΑΛ μία φορά την εβδομάδα για 7 ώρες, ενώ τις υπόλοιπες 4 ημέρες της εβδομάδας υλοποιούν τη μαθητεία στον φορέα υλοποίησης του προγράμματος του Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα.

Ποιοι δικαιούνται συμμετοχή;

Το Σύστημα Μαθητείας απευθύνεται σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που:

  • έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχουν στην κατοχή τους Απολυτήριο και Πτυχίο ΕΠΑ.Λ ή ισότιμο
  • δεν έχουν προηγούμενη συμμετοχή σε πρόγραμμα μαθητείας Δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μαθητείας.

 

Ποιες ειδικότητες υλοποιούνται σε προγράμματα μαθητείας;

1. Αισθητικής Τέχνης

2. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

3. Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων

4. Βοηθός Νοσηλευτή

5. Βοηθός Οδοντοτεχνίτη

6. Βοηθός Φαρμακείου

7. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

8. Γραφικών Τεχνών

9. Κομμωτικής Τέχνης

10. Συντήρησης Έργων Τέχνης - Αποκατάστασης

11. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου

12. Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

13. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού

14. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

15. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

16. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

17. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

18. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών

19. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών

20. Τεχνικός Οχημάτων

21. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών 

22. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

23. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού (Logistics) 

24. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών 

25. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

Πώς μπορώ να λάβω περισσότερες πληροφορίες;

https://e-mathiteia.minedu.gov.gr/

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μεταλυκειακό Έτος—Τάξη Μαθητείας, αλλά και τις ημερομηνίες αιτήσεων, μπορείς να λάβεις από :

  • Το ΕΠΑΛ της περιοχής σου.
  • Τον Υπεύθυνο Μαθητείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής σου
  • Τον Συντονιστή Μαθητείας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης της περιοχής σου.
  • Για θέματα διάθεσης θέσεων: Τμήμα B’ Σύνδεσης της Ε.Ε.Κ και Δ.Β.Μ με την Αγορά Εργασίας Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 Για θέματα υλοποίησης: Τμήμα B’ Οργάνωσης & Εφαρμογής Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..