Συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως ΕΕΚ&ΔΒΜ, κας Όλγας Καφετζοπούλου σε Ημερίδα των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά για την «Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση» στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

 

Η Γενική Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης,    κα Όλγα Καφετζοπούλου, συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά με θέμα «ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Η κα Καφετζοπούλου ανέφερε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερα από 400 Επαγγελματικά Λύκεια, που παρέχουν σπουδές δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και 127 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ - πρώην ΙΕΚ), τις οποίες εποπτεύει το Υπουργείο Παιδείας.

Αναφέρθηκε στην θεσμοθετημένη συνεργασία της Πολιτείας με τα Επιμελητήρια, που αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (συμμετοχή στο Κεντρικό Συμβούλιο για την Ε.Ε.Κ., συνεργασία με την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή (Κ.Ε.Ε.), τα Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) όπως και σε επιμέρους μνημόνια συνεργασίας). Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν καλές και βιώσιμες πρακτικές για αξιοποίηση αντίστοιχων συνεργασιών, όπως τα Διεπιστημονικά Κέντρα των Επιμελητηρίων στη Γερμανία.

Επισήμανε ότι, ο θεσμός της μαθητείας για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) αποτελεί βασικό εργαλείο για την επαγγελματική εξέλιξη των νέων και συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και  της ανάπτυξης της χώρας. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας», εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προσφορά θέσεων μαθητείας εκ μέρους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, από τις 9.700 θέσεις μαθητείας που είχαν προσφερθεί έως 08-09-2024 περισσότερο από το 60% των θέσεων προσφέρθηκε από τον ιδιωτικό τομέα, ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, εάν ληφθούν υπόψη οι δυσκολίες που υπήρχαν στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων τόνισαν ότι, παρά τις αυξημένες ανάγκες για τεχνικό προσωπικό, δεν υπάρχει αντίστοιχη προσφοράς εργασίας, διότι οι νέοι δεν επιλέγουν την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, λόγω των υφιστάμενων στερεοτύπων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, το 35% των επιχειρήσεων δυσκολεύεται στην αναζήτηση τεχνικού προσωπικού.

Την αναγκαιότητα και τη συμβολή της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στην οικονομική ζωή της χώρας και την ανάγκη ενίσχυσής της με σύγχρονες και ελκυστικές ειδικότητες τόνισαν επίσης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και επικεφαλής της Επιτροπής Τεχνικής Εκπαίδευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, κα Γιάννα Χορμόβα, και ο διευθυντής της ΣΑΕΚ Μοναστηρίου, κ. Γεώργιος Τρασανίδης.

DETH