Συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ., κας Όλγας Καφετζοπούλου στην παρουσίαση του έργου Future4Vet Workshops (Κοινή Δήλωση Προθέσεων Ελλάδας – Γερμανίας για την Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ) στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

 PHOTO1

Η Γενική Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, κα Όλγα Καφετζοπούλου, συμμετείχε στην παρουσίαση του έργου  Future4VΕΤ Workshops (Κοινή Δήλωση Προθέσεων Ελλάδας – Γερμανίας για την Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ) που διοργάνωσε -στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία- το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με σημαντικούς κοινωνικούς εταίρους και φορείς από την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Το έργο Future4VET αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα ελληνογερμανικής συνεργασίας, το οποίο, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας Ελλήνων και Γερμανών εμπειρογνωμόνων, στοχεύει στη βελτίωση των διαδικασιών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.) στην Ελλάδα, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών κοινωνικών εταίρων και των Συμβουλίων Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.). Στόχοι του “Future4VET” είναι:

  • Η μεταφορά γνώσης στα Περιφερειακά Συμβούλια για την οικοδόμηση δεξιοτήτων σε επαγγελματικούς τομείς, που καλύπτουν νέες ανάγκες της αγοράς
  • Η επιμόρφωση των κοινωνικών εταίρων σε θεματικές ενότητες της Ε.Ε.Κ. (ανίχνευση αναγκών, ποιότητα, ενίσχυση μάθησης στον χώρο εργασίας, επιχειρηματικότητα)

Η διαμόρφωση σύγχρονων μοντέλων εκπαίδευσης, που θα υποστηρίξουν τις τάσεις του πράσινου προσανατολισμού (greening) και της ψηφιοποίησης.

PHOTO2

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου Future4VET υλοποιήθηκαν δύο Εργαστήρια (Workshops). Στο πρώτο Εργαστήριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα διεργασιών των κοινωνικών εταίρων από Ελλάδα και Γερμανία, τα οποία επικεντρώθηκαν σε θεματολογίες, όπως: «Περιφερειακές ανάγκες δεξιοτήτων και ενσωμάτωση αυτών στα νέα προγράμματα σπουδών», «Η λειτουργία της Μαθητείας», «Διασφάλιση ποιότητας στην Ε.Ε.Κ.» και «Επιχειρηματικότητα και Ε.Ε.Κ.». Στο δεύτερο Εργαστήριο πραγματοποιήθηκαν πάνελ συζητήσεων, στα οποία οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν σε τρία καίρια ζητήματα: τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων στις μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε.Κ., την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τη μελλοντική συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας στον τομέα της Ε.Ε.Κ..