ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ. ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο.Ο.Σ.Α. ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Η Γενική Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης κ. Όλγα Καφετζοπούλου συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο 11ο Εργαστήριο Ομότιμης Μάθησης Στρατηγικών Δεξιοτήτων του ΟΟΣΑ (11th OECD Skills Strategy Peer-Learning Workshop), το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2024 στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Στο εν λόγω εργαστήριο η Γενική Γραμματέας, σε αγαστή συνεργασία με την Υποδιοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης κ. Γιάννα Χορμόβα, παρουσίασαν τα ακόλουθα:
- Το Κεντρικό Συμβούλιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.) και τα σημαντικά παραγόμενα κείμενα πολιτικής:
- Το Στρατηγικό Σχέδιο για την ΕΕΚ & ΔΒΜ
- Τις Ετήσιες Εκθέσεις για το Εθνικό Σύστημα για την ΕΕΚ
- Το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού και τη Στρατηγική Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού
- Τους συμπληρωματικούς ρόλους των οργάνων διακυβέρνησης και τη σημασία της συμμετοχής όλων των εκπροσώπων της τοπικής/περιφερειακής αυτοδιοίκησης στα θέματα της ΕΕΚ και ιδιαίτερα των κοινωνικών εταίρων.
Το θέμα του φετινού εργαστηρίου ήταν: «Κοινωνικός διάλογος και συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών στις πολιτικές δεξιοτήτων: η δύναμη της συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών στην πολιτική για την εκπαίδευση και τις δεξιότητες». Το εργαστήριο αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία ενημέρωσης για διάφορα εργαλεία πολιτικής, για τη συμμετοχή στην πολιτική δεξιοτήτων σε άλλες χώρες, καθώς και για ανταλλαγή εμπειριών και πληροφορίων για το διακρατικό έργο: "Building stronger skills through social dialogue: the power of stakeholder engagement in education and skills policy".
Επιπλέον, στο περιθώριο της αποστολής της στον ΟΟΣΑ, η Γενική Γραμματέας κ. Όλγα Καφετζοπούλου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εκπροσώπους του ΟΟΣΑ για τα εξής:
- Το πρόγραμμα για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων (Programme for the International Assessment of Adult Competencies, PIAAC), το οποίο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την επιστημονική καταγραφή και ανάλυση πληροφοριών σχετικά με τις δεξιότητες και ικανότητες του ενήλικου πληθυσμού ηλικίας 16-65 ετών.
- Το πρόγραμμα Pisa-VET που υποστηρίζει τις χώρες στην ενίσχυση των συστημάτων δεξιοτήτων τους με την ανάπτυξη, την πιλοτική εφαρμογή και την εφαρμογή μιας διεθνώς τυποποιημένης αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Τέλος, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (Μ.Ε.Α.) στον ΟΟΣΑ, καθηγητή κ. Γιώργο Παγουλάτο, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με την ενίσχυση της παρουσίας της χώρας μας στις δράσεις του ΟΟΣΑ.