ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ. ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΕΛΙΤΗΕ)

Η Γενική Γραμματέας Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ., κα Όλγα Καφετζοπούλου, συμμετείχε στο 1ο Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (ΕΛΙΤΗΕ) με θέμα «Ποιότητα – Ασφάλεια – Τεχνολογική Καινοτομία», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025.

Στο συνέδριο συμμετείχαν καταξιωμένοι Έλληνες και Ευρωπαίοι ομιλητές οι οποίοι

  • ανέδειξαν την αξία της πιστοποίησης και της ορθής χρήσης των προτύπων στην ασφάλεια, στη βιωσιμότητα και στην ευρύτερη εξέλιξη των επιχειρήσεων
  • ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις, τάσεις και καινοτομίες στον τομέα των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού
  • συζήτησαν επί των κοινών προκλήσεων και των προβλημάτων που εμφανίζονται κατά την εφαρμογή των προτύπων ασφαλείας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και την αξιοποίηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Παρουσιάστηκαν επίσης, εμβληματικά καινοτόμα έργα που πραγματοποιήθηκαν με χρήση των νέων τεχνολογικών τάσεων στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων καθώς και τα αποτελέσματα που επιφέρανε στις επιχειρήσεις αυτές.

1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Στην ομιλία της, η κα Καφετζοπούλου ανέφερε ότι «στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ειδικά στον ηλεκτρολογικό τομέα, το τρίπτυχο πρότυπα – εκπαίδευση – πιστοποίηση δεν είναι απλώς υποχρέωση, είναι ένα απαραίτητο εργαλείο ασφάλειας, αξιοπιστίας και προόδου».

Παρουσιάζοντας τη Στρατηγική 2025-2027 του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την Ε.Ε.Κ και Δ.Β.Μ. και τις αξίες που την διέπουν, τόνισε ότι «το Στρατηγικό Σχέδιο αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης προτύπων:

  • στο επίπεδο του εξοπλισμού και των εργαστηρίων (με προμήθεια σύγχρονων εργαλείων)
  • στα προγράμματα σπουδών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της καινοτομίας
  • στην ενημερωμένη και επικαιροποιημένη, σύμφωνα με τα κλαδικά, επαγγελματικά πρότυπα και εξελίξεις, επιμόρφωση εκπαιδευτικών-εκπαιδευτών
  • στην πιστοποίηση, η οποία αποκτά νέα μορφή με ψηφιακή αναδιάρθρωση, διερεύνηση για αξιοποίηση μικροδιαπιστευτηρίων, πρακτικές δοκιμασίες, αξιολόγηση γνώσεων & δεξιοτήτων επί του πεδίου».

2 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤ

Αναφέρθηκε στις εξειδικευμένες ειδικότητες των Σ.Α.Ε.Κ. και του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, την ενεργειακή ασφάλεια και τις έξυπνες τεχνολογίες και τόνισε ότι: «τόσο τα Επαγγελματικά Περιγράμματα του ΕΟΠΠΕΠ  σχετικών επαγγελμάτων όσο και οι Οδηγοί Κατάρτισης που συνοδεύουν τις ανωτέρω ειδικότητες ενσωματώνουν:

  • Πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας
  • Πλαίσιο προσόντων EQF/NQF
  • Αναφορά σε διαδικασίες πιστοποίησης και επαγγελματικής εξόδου».

Τέλος, αναφέρθηκε στην «συμμετοχή της χώρας μας στον 2ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων – WorldSkills Greece, με την υποστήριξη του ΕΛΙΤΗΕ στην ειδικότητα “Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων” και την τεράστια σημασία που έχει ο διαγωνισμός, με δεδομένο ότι οι νέοι μας διαγωνίζονται σε συνθήκες πραγματικής αγοράς, χρησιμοποιούν τα ίδια ευρωπαϊκά πρότυπα που προβλέπουν οι Οδηγοί και τα επαγγελματικά περιγράμματα και κρίνονται με αντικειμενικά και διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια».

3 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤ